Befektetés a jövőbe – oktatás támogatása


Az ENSZ gyermekjogi egyezménye szerint minden gyermeknek alapvető joga van a tanuláshoz, az oktatáshoz. Alapítványunk nem csupán jogi megfontolások alapján, hanem morális meggyőződésünk szerint is, már a kezdetektől fogva kiemelt céljának  tekinti az alapszintű oktatás támogatását. Sajnos a kontinensen, így  Tanzániában is, az oktatáshoz történő hozzáférés még nem magától értetődő. A gyermekek gyakran nem járnak iskolába, esélyük sincs a tanulásra, mivel a szülők és a közösség hozzáállása ezt nem teszi lehetővé. Vallási szempontok, félreértelmezett tradíciók, de leginkább a költségek jelentik a legnagyobb akadályt.

Már ismert helyszínünk, az alapítványunk által felkarolt, Namanga település Green Eden School általános iskola első helyet érte el az iskolák közötti régiós rangsorban és az országos listán is rendkívül előkelő, 34. helyen szerepelt. Az iskola egyre népszerűbb, az elmúlt esztendőhöz képest újabb hetven kisdiák érkezett az intézménybe.

Alapítványunk oktatás-támogató projektjének célja, hogy az iskolába járással összefüggő költségeket (tandíj, tanszerek, alapvető felszerelések) mellett a támogatói projektben kiválasztott gyermekek számára biztosítsuk az iskolai étkezést is (porridge, bab, rizs) és a vizsgák alkalmával évente egy ünnepi ebédet üdítőitallal, ez 25 USD-t jelent havonta és fejenként. Támogatóinknak ez nem nagy dolog, az egész napot iskolában töltő kisdiákok számára viszont kivételes öröm.

A támogatottak közé tanári ajánlásra lehet bekerülni, alapítványunk félévente megkapja a programban résztvevők bizonyítványát valamint az iskola rendszeresen beszámol a gyermekek haladásáról.

A kezdeti lépéseket megtettük, már 21 gyereknek biztosítottuk az első hónapot. A kialakított kapcsolat személyes jellegű, minden egyes támogatott gyermekkel egyéni kapcsolatokat alakíthatunk ki, mód van közvetlen levelezésre, sőt akár kisebb csomagok küldésére is.

Csatlakozz te is, és segítsd őket a tudás útján !