2021-ben az afrikai kontinens biztonságos élelmiszer-ellátásához a helyi kistermelőket, a mikrogazdaságokat kell helyzetbe hozni, ezért egy élelmiszer-kereskedelmi funkcióval kiegészített helyi éttermet nyitunk. Fókuszálva a  változatos táplálkozás feltételeinek megteremtésére.

Az afrikai kontinens biztonságos élelmiszer-ellátásához a helyi kistermelőket, a mikrogazdaságokat kell helyzetbe hozni” Ez a széles szakmai konszenzuson alapuló megállapítás azt jelenti, hogy fejlesztési segély önmagában nem elegendő, nem az Afrikába irányuló európai élelmiszer‑exportot kell támogatni, hanem az önellátásra kell fókuszálni.

Egészséges, alapanyagokból a helyszínen kell olyan megfizethető, minőségi élelmiszereket előállítani, amelyet a helyi lakosság előszeretettel fogyaszt.

Az Afrika Határok Nélkül Alapítvány ennek a filozófiának a gyakorlati megvalósítására törekedve, tanzániai székhellyel új, mezőgazdasági fenntarthatóságot célként kitűző projektet indít.

A kezdeményezés központi platformja egy élelmiszer-kereskedelmi funkcióval kiegészített helyi étterem, ahol az alapítvány felvásárolja a környékbeli termelők által beszállított friss gyümölcsöt, zöldséget, majd ezeket előkészíti, előfeldolgozza, csomagolja – különös figyelmet fordítva az élelmiszerbiztonsági előírásokra és a termékek későbbi felhasználásának technológiai igényeire.

Az élelmiszerek értékesítése mellett a felhasználás célja a fogyasztói igényeknek megfelelő, helyi specialitások elkészítése. (Az Alapítvány nemzetközi céljait természetesen az is szolgálja, ha a helyi fogyasztókat alkalomszerűen megismertetheti a későbbiekben az afrikai ízlésvilág számára is népszerű, ikonikus magyar ételekkel, a gulyással, pörkölttel vagy akár a palacsintával.)

Kiemelt alapítványi célunk az egészséges, friss, változatos táplálkozás feltételeinek megteremtése. Ehhez a fenntartható célhoz elegendő források megszerzését támogatói csomagok finanszírozásával biztosítjuk.

A kezdeményezés a fenntarthatóságot helyezi a középpontba, így kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a helyi termelők működését eszközökkel is segítsük, újabb növényfajtákat, vetőmagot, egyszerű szerszámokat biztosítsunk, segítsük az öntözés, talajművelés technikai feltételeiben, illetve a járuljunk hozzá a nyersanyagok összegyűjtéséhez, tárolásához és szállításához.

Hogyan kapcsolódhat programunkhoz ?

Magánszemélyek és cégek számára is elérhető csomagokat hoztunk létre.

DAILY PACKAGE:  5+1 dollár, azaz 6 dollár

Ezzel a csomaggal egy tanzániai család egy napi élelmiszer-ellátásához járulhat hozzá. Az összeg segítségével a család egészséges élelmiszerekkel, vitaminokkal tudja jelentős mértékben kiegészíteni a hagyományos, egysíkú étkezést. A támogatás a családok, elsősorban a gyermekek számára rendkívüli fontosságú.

BRONZE FOOD SUPPORT PACKAGE: 150 dollár

Ezzel a csomaggal egy tanzániai család havi élelmiszer-ellátásához járulhat hozzá. Az összeg segítségével a család egészséges élelmiszerekkel, vitaminokkal tudja jelentős mértékben kiegészíteni a hagyományos, egysíkú étkezést. A támogatás a családok, elsősorban a gyermekek számára rendkívüli fontosságú. A BRONZE támogatás esélyt ad az egészséges élethez, a fenntartható fejlődéshez.

SILVER SUPPORT PACKAGE FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT : 300 dollár

A politikai közbeszédben kissé elkopott jelentésű, fenntarthatósági fogalom egy tanzániai család életében hozzávetőlegesen ekkora összeggel kaphat valódi tartalmat. Ez az összeg képessé teheti a érintetteket a részleges önfenntartásra, hiszen lehetőséget ad egyszerű mezőgazdasági szerszámok (ásó, kapa, vágószerszám), alapvető háztartási eszközök (edények, fólia, csomagolóanyag, láda, kötél, stb.)  beszerzésére, illetve vetőmagok megvásárlására, továbbá az öntözéshez szükséges, igen drága víz beszerzésére. A támogatás valódi befektetés egy olyan társadalomban, ahol a hitelezés gyakorlatilag nem létezik, az üzleti fogalmak pedig szinte ismeretlenek. A SILVER támogatás eseti jellegű, együttműködő partnereink elkötelezettségétől, szándékától függően néhány havonta megismételhető. Az alapítvány a SILVER támogatókat rövid, konkrét visszajelzésben, számos esetben fényképpel, a családok azonosíthatósága mellett, a költségek megjelölésével tájékoztatja a forrás felhasználásáról.

GOLD PACKAGE FOR A BETTER LIFE: 600 dollár

Ez a támogatás a helyi kistermelők számára esélyt ad a tényleges vállalkozói lét megteremtésére. A GOLD csomag kedvezményezettjei az Alapítvány által üzemeltetett üzlet-étterem kiemelt partnerei, a helyi jogi viszonyoknak megfelelő, egyfajta sajátos szövetkezeti modell szerinti kedvezményezettjeivé válnak. A támogatás összegének cél szerinti felhasználását az alapítvány mentorai tételesen ellenőrzik, üzleti tervet készítenek, tanácsot adnak a mezőgazdasági mikrovállalkozás felépítésében és üzemeltetésében. Ez a csomag lehetőséget ad az önfenntartáson túlmutató, for-profit tevékenység megszervezésében, több generáció számára kínálva egészséges életet, kiszámítható munkalehetőséget.

Kérjük foglaljon időtartamot, határozza meg a támogatandó családok számát – segítse ezzel a valódi, fenntartható afrikai önellátás elindulását. mi nem segélyt, hanem az induláshoz szükséges, önerős támogatást kérjük Öntől.